Het verhaal van Lilian

Hieronder staat het verhaal van Lilian die wordt gesponsord door Kenia Support.
Mijn naam is Lilian en ik ben 19 jaar oud. Voor de dood van mijn vader woonde ik bij mijn ouders (met 2 broertjes/zusjes) in Magongo Mombasa. Na zijn dood werd het leven voor ons telkens moeilijker. Mijn moeder kreeg het telkens lastiger om in onze basis behoeften te voorzien. Uiteindelijk konden we niet meer naar school, omdat mijn moeder het schoolgeld niet meer kon betalen.
Een vriendin van mijn moeder gaf ons het advies om contact met plaatselijke kerken op te nemen om te vragen of ik ook gesponsord kon worden om mijn opleiding af te maken. Ik vond het een goed idee. Mijn moeder echter niet; het lukte mij niet om haar ervan te overtuigen. Ze zie: ‘Ik heb niemand die ik kan vertrouwen om bij jouw te blijven als jij je opleiding volgt’.
In 2011 werd het leven telkens zwaarder en zag ik mijn droom om een opleiding te volgen in het water vallen. Het was mijn droom om door middel van een opleiding een goede baan te krijgen zodat we het als gezin beter konden krijgen. Wat ik ook probeerde, het mislukte. Dus besloot ik om van huis weg te lopen om een sponsor voor mijn opleiding te zoeken. Toen ik in het centrum van Mombasa (stad) aankwam was het al laat en had ik honger. Ik probeerde voorbijgangers aan te spreken in verband met mijn situatie, maar niemand leek geïnteresseerd. Ik kon niet meer terug naar mijn huis dus heb ik die avond op straat doorgebracht. Ik kon niet slapen, omdat ik het koud had en bang was. Ik nam me voor om de volgende dag bij kerken langs te gaan.
De volgende dag kwam ik al vragend bij een aantal kerken uit. Geen van de predikanten kon me verder helpen of vertellen waar ik wel ondersteuning kon krijgen. Toen het weer donker werd, maakte ik me zorgen. Als ik geen onderdak had zou ik weer buiten moeten slapen. Ik krijg het advies om op zoek te gaan naar een kindertehuis. Daar zouden ze mij misschien kunnen helpen. Ik was nu al twee zware dagen aan het rondzwerven in de stad. Toen ik op straat stond, kwam er een straatjonge op mij af. Hij vroeg mij ‘ben je nieuw in de stad? Ik heb je niet eerder gezien.’. Ik was zo verstijft van angst dat ik niets kon zeggen. Later kwam hij terug met een straatmeisje. Ik kon zien dat ze op straat leefden, omdat ze erg vies waren.
Zij waren de eerste mensen die interesse in mij hadden en mij vroegen wat ik aan het doen was. ‘We zullen je helpen om een sponsor te vinden; kom maar met ons mee’ zeiden ze. Ik zag geen andere optie dan met hun mee te gaan. We kwam in een gebouw waar veel straatjongeren waren. Een aantal kwamen binnen met eten. Dus kon ik wat eten; ook al was ik erg bang. Toen het avond was bleef het meisje alleen bij me. Ik kon niet slapen van wegen de angst. Toen ze sliep ben ik weg gelopen, omdat ik bang was.
Op straat kwam ik een andere jonge tegen die netje gekleed was. Ik was toen helemaal overstuur en moet huilen. Hij vroeg me of ik wilde uitleggen wat er aan de hand was. Dat deed ik. Hij zorgde dat ik bij een vriendin van hem kon intrekken. Dat ging een tijdje goed. Dit lukte echter niet meer waardoor ik noodgedwongen bij hem ben ingetrokken. In de tijd dat ik bij hem inwoonde, raakte ik zwanger; Ik besloot het kindje te houden. We konden na de bevalling de kosten van het ziekenhuis echter niet betalen. Toen nam hij contact op met Gilbert. Met hulp van een predikant konden de kosten betaald worden. Hierna vroeg ik aan Gilbert of hij mij kon helpen om gesponsord te worden. Hij beloofde zijn best te doen. Een tijdje hoorde ik niets dus bleef ik vragen of hij iemand wist. Toen vertelde hij dat hij vrienden had gevonden die mij wilden sponsoren. Ik was er zo blij mee. Inmiddels ben ik toegelaten tot een opleiding. Ik ben zo dankbaar voor deze kans en beloof mijn best te doen.

Gods zegen,

Lilian

Aanvulling
Lilian heeft de examenuitslag in januari gekregen en is geslaagd, ze volgt nu een computercursus, haar dochtertje Natasha gaat naar de kleuterschool. Ze wonen in een heel klein huisje van 2 bij 2 meter. Keniasupport betaalt de opleiding en de kosten voor de kleuterschool.

Print Friendly, PDF & Email